Please click~~~

7/30/2014

沖繩6日5夜自駕遊: Day 6 及後記總結

第六日,3:30 PM 機番香港,冇行程可言,目標:hea 時間。

上晝起身 check out 後將行李寄存酒店大堂,去通堂拉面食 brunch。人家原來開 11:00 AM,我地10:30 到左於店外行吓影吓相,等吓等吓就開門 。


佢既拉面分男湯同女湯,其實係豬骨(男)同雞湯(女)湯底既分別。呢間拉面面質煙靭,相當足料:



免費茶水任飲,尚有各種調料,大愛佢既 garlic。當日面向廚房,睇住師傅煮面過程相當認真,每個部驟都計時,放材料上面都十分講究,排好次序。


離開通堂拉面就去對面 AEON 行街涼冷氣,颱風過後既沖繩極之晒同熱,唔可以長期留响室外,好掛住架車呀!

Hea 到十二點左右番酒店就立即去機場,同樣要經過國內 terminal 再去國外 terminal。温馨提示,要最後衝次 shopping 買野就响國內 terminal 搞點,因為國外嗰邊係咩都冇架。

話咁快 6 日沖繩之旅就完結,出發前上網做一大輪  research 好似去左一次旅行,自己實際行一次,今次寫 blog 又好似去左一轉咁,感覺歷歷在目。

旅程完結,做一下總結:

1. 酒店篇
今次兩晚住 Sun Marina, 本來打算做基地玩北面同方便去浮潛,又可以享受酒店私人沙灘,可惜人算不如天算遇着打大風,結果可以話浪費了呢兩晚合共六千幾蚊既酒店。重新計劃既就 5 晚都住平少少,因為確實好少時間响酒店,寧願比少少錢入人地酒店玩。如果 IC 冇封既話查實由那霸市去其他地方都幾方便,亦可以考慮住美國村,往南往北都方便。

2. 租車篇
租車公司:沖繩一般推介 OTS,今次住 Mercure 好大程度因為佢樓下就有 OTS 租車 counter 方便取/ 還車。必須一讚佢地既老實,我地本來第二日先拎車北上轉酒店,遇正打風驚佢 counter 第二日唔開,決定提前一日拎車,諗定要加錢的。點知 OTS 只要我地買多一日保險,冇額外收錢。

車型號:極力推介 Aqua 環保車款,朋友仔解釋係時速 50 公里下係可以自動轉成用電行車,時速 50公里以上先用 fuel。結果我地玩足 5 日,只於還車前入一次油,埋單四千幾日元,即係三百幾蚊港紙。加上租車約 千六港紙,又方便又抵玩。比我揀多次都揀自駕遊。當然响有團友有車牌既情況下~

交通狀況:那霸市內小路多,第一日靠 GPS 帶路好易過路口,雖然佢會帶你行番第二條路去到目的地,但都建議要轉彎時慢駛。另一樣要小心係當地人要轉彎時經常臨轉嗰2 秒先打燈,停唔切堅係好易撞架,所以沖繩行車真係唔好跟車太貼。最後就係沖繩確係自駕人既天堂,大量雪藏牌/ holiday driver (如我自己)解凍,多次見有人泊車另一人落車幫手睇位,還車當日都見之前架車車尾撞爛晒,所以真係要小心路面情況,同埋記住租車時買埋保險!

除左打風嗰幾日,日日都晒到死,架車簡直成為我地既流動雪櫃。行到熱辣辣衝上車開行冷氣,爽呀!



3. 行程計劃篇
自駕遊想提前計劃好,知道點與點距離時間好重要,建議用 google map 幫手。輸入出發地及目的地,基本上佢可以提供基本所需時間,當然遇到好似 IC 冇開同塞車佢係唔包的。

自駕遊的話強列建議上網揾定 MAP CODE, 電話號碼時不時都錯。若果真係要用電話號碼, 輸入後一定要 check 多次,差一個數字可能都去左另一個地方。試過一次係由 Mercure Okinawa 去 清洞,入極號碼都指示車去南行,而我地好肯定係錯,因為青洞响 Sun Marina 附近係响島既西北方。於是停車熄匙再重入 GPS 先可以指示正確路線。

4. 航空公司篇
港龍與香港航空都有直飛沖繩,但港龍一星期幾班,香港航空就日日有機。機程只需兩個半鐘既情況下我既唯一要求只係準時出發,而今次好彩來回兩程都 OK 準時。雖然去程遇氣流,但相信與航空公司冇關。

5. 食物篇
與東京/ 北海道相比係比較差,全程得恩納䐁係堅覺好味,其他嘛試過就好了。

~END~

No comments:

Post a Comment